زیره ای که در سبزوار می روید؛ غالبا از نوع سبز بوده و از مشتقات آن استفاده های زیادی می شود. فواید زیره سبز دانستن ترکیبات شیمیایی آن را مهم کرده است.
زیره سبز سبزوار از این جهت معروف است که میزان بالای برداشت محصول در کنار کیفیت عالی آن توانسته از این نوع زیره یک محصول صادراتی خوب بسازد.
زیره صادراتی سبز ایرانی
زیره سبز ایرانی موفق شده تا بازار های جهانی را مجذوب کیفیت خود کرده و در شهرت نیز به مقام خوبی دست پیدا کند.اولین تفاوتی که از زیره ی سیاه و سبز احساس می شود؛ عطر و بوی آنها است که بسیار زیاد مربوط به اسانس موجود در ترکیب شیمیایی این میوه ها می باشد. این خاصیت تنها به فطرت میوه ی زیره سبز و انواع دیگر بستگی داشته و نوع کشت و محل آن تأثیر چشم گیری بر این مهم ندارند.
عوامل مذکور در رونق صادرات زیره سبز مرغوب اثر مثبت داشته و اقتصاد کشور را در روند رو به رشدی قرار می دهد.
ترکیبات اصلی زیره سبز مرغوب
زیره ای که در سبزوار کشت می شود؛ از نوع سبز و مرغوب آن بوده که توانسته نام این میوه را در جای مناسبی از جدول برداشت میوه های بومی قرار دهد.گیاه زیره سبز از لحاظ علم گیاه شناسی از تیره ی جعفری محسوب می شود.
عطر مطبوع زیره ی سبز مرغوب ارتباط مستقیمی با ماده ای از دسته ی آلدهید ها داشته و نام آن کومینول است. به طور تقریبی می توان میزان آن در مقدار مشخصی از این میوه را بین ۳۰ تا ۵۰ درصد تخمین زد که بیشترین سهم در بین ترکیبات اولیه را به خود اختصاص داده است.
رتبه ی بعدی به رزین تعلق داشته که حجمی معادل ۱۳ درصد را اشغال کرده و در فواید میوه زیره سبز نقش مؤثری را ایفا می کند.
بر طبق نظر کارشناسان روغن زیره سبز اگر به صورت طبیعی و بدون افزودنی اندازه گیری شود؛ حدود ۷ درصد از کل ترکیب را تشکیل می دهد.
ماده ای دیگر با نام علمی ترپن شامل گروهی از مواد به عنوان زیر مجموعه ی این گروه بوده و یاد آوری آنها به دلیل اهمیتی که در خواص زیره سبز ایجاد می کنند؛ خالی از لطف نیست.
البته همان طور که مستحضرید ترکیب مذکور برای میوه ی گیاه زیره ی سبز شناسایی و معرفی شده است.
منبع: بازار ادویه ایران