زیره کرمان از زیره های مرغوب تولید شده در ایران و جهان به حساب می آید.
کیفیت بالای این محصول سبب تجارت پر رونق زیره در سراسر جهان شده است.
زیره را می توان تقریبا در سراسر ایران کشت کرد از بزرگترین شهر های تولید کننده زیره می توان به نام های زیره اشاره کرد:
- کرمان
- سبزوار
- سمنان
- تبریز
- شیراز
- تربت حیدریه
- گلستان
آنچه در این مقاله می خوانیم:
انواع زیره های تولید شده در کرمان کدام اند؟
به طور کلی زیره به دو زیر مجموعه کلی سبز و سیاه در کرمان کشت و برداشت می شود.
که در این میان هر زمان که صحبت از زیره کرمان به میان می آید منظور زیره سیاه این منطقه می باشد
همانطور که گفته شد زیره سبز نیز در کرمان کشت می شود اما در حجم بسیار کم و کیفیت کمتر در مقایسه با زیره سبزوار.
زیره در کرمان به دو صورت کوهی و پرورشی کشت می شود.
زیره بدون هیچ گونه دخالت انسان ها در مراحل کشت رشد می یابد که در مقایسه با زیره پرورشی بسیار مرغوب تر است.
تجارت زیره کرمان در ایران
تجارت زیره ی کرمان به خصوص نوع کوهی این محصول، به دلیل مصرف بالا در صنایع غذایی و بهداشتی بسیار پر رونق می باشد
متاسفانه در سال های اخیر برداشت این محصول به میزان چشمگیری کاهش داشته، به صورتی که در سال ۹۷ به نزدیک به صفر رسیده.
همین امر سبب ورود زیره های وارداتی به بازار ایران و تجارت این نوع زیره به عنوان زیره کرمان شده است.
از مهمترین واردکنندگان زیره به ایران می توان به افغانستان اشاره کرد.
زیره کرمان یا زیره افغانستان
در جهان زیره ی کرمان به عنوان مرغوب ترین محصول موجود در بازار محسوب می شد.
اما با کاهش میزان برداشت و ورود زیره افغانی به بازار ایران و جهان به عنوان زیره کرمانی، در حال از بین بردن زیره کرمان به عنوان زیره مرغوب در ذهن مردم می باشد.
به گونه ای که کمتر کسی می تواند زیره افغانستان را از زیره ایران تشخیص دهد.
تشخیص اصالت زیره کرمان
زیره سیاه کرمان در مقایسه با زیره سیاه افغانستان دارای دو ویژگی می باشد:
- اندازه کوچک تر
- رنگ خاکی تر
زیره افغانستان از نظر اندازه درشت تر از زیره های ایرانی می باشد به عبارت دیگر زیره ایران پنبه ای تر است.
رنگ زیره ایران سیاه خاکی می باشد در حالی که زیره افغانستان دارای رنگ سیاه براق دارد.